Rondleiding Vuursteenmijn

08/06/2019

Verborgen in het Savelsbos liggen de unieke, prehistorische vuursteenmijnen. Zo’n 6000 jaar geleden groeven mensen hier naar vuursteen om er vervolgens gebruiksvoorwerpen en pijlpunten van te maken. Vuursteen was een ideale grondstof, het splijt gemakkelijk en heeft scherpe breukranden. In eerste instantie groeven de mensen kuilen om naar vuursteen te zoeken, later gingen mensen ook diep de grond in. Zo ontstond een uitgebreid complex van ondergrondse schachten en mijngangen.

Tijdens de excursie wordt over het landschap, de geschiedenis, de geologie en de archeologie van het Maasdal, het Zuid-Limburgse heuvelland en het boeiende verhaal van de opgraving verteld. In de bezoekersgang kunnen bezoekers een kijkje nemen in de mijn en vertelt de gids over deze getuige van lang vervlogen tijden.

Op woensdagen verzamelen om 18:45 uur en op zaterdagen verzamelen om 13:45 uur op de parkeerplaats tegenover Eetcafé Riekelt (Rijksweg 186, Rijckholt) zodat om 19:00 uur of 14:00 uur begonnen kan worden met de excursie.

Voor familie-, bedrijfs- en andere groepsexcursies kunnen geïnteresseerden direct contact opnemen met [email protected] of telefonisch met 0433672584. Bijzonderheden:

  • Deelnemers aan de excursie dienen goed ter been te zijn. De vuursteenmijn is niet te bezichtigen voor rolstoelgebruikers in verband met onverharde wegen.
  • Zorg voor degelijk schoeisel en warme kleding, ook in de zomer, in de mijn is het koel.
  • Er is voldoende verlichting, er wordt niet geklommen of gekropen.
  • Kinderen zijn zeer welkom.
  • Honden zijn alleen aangelijnd en onder controle toegestaan.
  • In de maanden april en september kan een zaklamp handig zijn tijdens de terug wandeling.

De excursie naar de Prehistorische Vuursteenmijn in Rijckholt wordt georganiseerd door De Stichting Ir. D.C. van Schaik en de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg met ondersteuning van de gemeente Eijsden-Margraten, Provincie Limburg, Geologische Vereniging afdeling Limburg, Staatsbosbeheer, Archeologische Vereniging Limburg en de Ingenieursvereniging KIVI afdeling Maastricht.