Tip Zwamburg Schimmert

Rondleiding Zwamburg (per persoon)

Duurzaamheid kweek je bij Zwamburg

Naast de watertoren in Schimmert staat onze nieuwe kwekerij in een voormalige loods van WML (Watermaatschappij Limburg). Bent u geïnteresseerd in een kijkje in de kwekerij, dan kunt u ook een rondleiding door Zwamburg krijgen. We lopen een rondje door de kwekerij en vertellen in het kort hoe het productie proces in elkaar zit.

We beginnen met een kop koffie en eindigen met een oesterzwammen bitterbal. Natuurlijk is er ook een mogelijkheid om producten te kopen. Duur is ongeveer 60 minuten. De rondleidingen kunnen alleen op afspraak gereserveerd worden. Hiervoor geldt een minimale vergoeding van € 80,- per rondleiding of € 10,- per persoon bij meer dan 8 personen.

Ook mogelijk:

Een stukje vlaai bij de koffie. Hiervoor geldt een extra vergoeding van €2,50 p.p.

De verbouwing van de Watertoren is momenteel van start gegaan, hierdoor kunnen wij geen rondleidingen meer aanbieden door de Watertoren. Naar verwachting zal de verbouwing eind augustus 2020 afronden.

Tip Zwamburg Schimmert

Kweek oesterzwammen op je eigen koffiedik!

De lekkerste paddenstoelen kweek je natuurlijk zelf op je eigen aanrecht, met behulp van deze emmer. Maaruh… Hoe dan? Koffiedrab of oude theezakjes samen met de sporen van de oesterzwam, water en een beetje liefde vormen de perfecte mix. Onze missie is dan ook: alle Limburgers als aanrecht-agrariërs!

Een enorme koffieleut hoef je niet te zijn, want je werkt met kleine hoeveelheden koffiedrab. Opsparen is daarom niet nodig, deze Zwamboxx is jou opslag emmer. Je kunt aan de slag met koffie uit de percolator, snelfiltermaling, hele senseopads, espressomachine of biologisch afbreekbare capsules. Maar papieren theezakjes werken ook prima (de nylon theezakjes zijn niet verteerbaar). De schimmel verteerd ook papier, dus de filter en de hele senseopad kan er zo in.

De instructies staan vermeld op de kweekemmer.

Een zakje met oesterzwammen broed dat ervoor zorgt dat de schimmel op de koffiedik verder gaat groeien zit erbij ingesloten.

Klik hier voor meer informatie.

Tip Zwamburg Schimmert

Workshop "Eetbare paddenstoelen kweken"

Altijd al zelf paddenstoelen willen kweken? Benieuwd hoe je thuis een vlees vervangend product kan kweken? Wij leren je hoe je paddenstoelen kunt kweken op een zelf gemaakte voedingsbodem. Een makkelijk recept waarmee jij voortaan zelfvoorzienend bent op het gebied van de paddenstoelen.

Deze boeiende en actieve workshop begint om 10:00 uur met inloop vanaf 09:30 met koffie en thee en zal tot ongeveer 15:00 uur duren. Met een klein stukje theorie maar vooral veel praktijk. Na een korte introductie over Zwamburg gaat u zelf aan de slag. We beginnen met de preparatie van de verschillende grondstoffen. Als deze klaar zijn is het tijd voor de lunch. Deze past in een vegetarisch dieet.
Na de lunch ronden de substraat bereiding af. Iedereen maakt een zak met substraat die je na afloop mee naar huis mag nemen en leveren ongeveer voor € 10,- aan oesterzwammen op.

Als er nog wat tijd over is, mag je misschien ook nog wat oesterzwammen plukken en mee naar huis nemen.

De kosten bedragen € 59,- per persoon. Dat is inclusief lunch, kweekzak en btw. Minimaal 6 en maximaal 12 personen.

Of gebruik de 10% kortingscode die je krijgt aan het einde van de ZWAMBOXX instructie mailing.

Klik hier voor meer informatie.

Over Zwamburg

Zwamburg kweekt sinds april 2015, eetbare paddestoelen op reststromen van Limburg. Waar we zijn begonnen met een kleine kwekerij in een leegstaand cateringpand op Maastricht-Airport.

De koffiedrab is een lokale reststroom die massaal wordt weggegooid maar nog ontzettend veel organische waarde heeft. De Pleurotus ostreatus kan hieruit een gezonde, smaakvolle en eiwitrijke oesterzwam produceren. Door deze te vervangen of mengen in bestaande producten worden deze niet alleen gezonder maar zal de smaak ook verbeteren door het umami (natuurlijke smaakversterker) gehalte van deze paddestoel.

Op 20 oktober 2015 is Zwamburg verkozen tot “Beekse ondernemer van het jaar” in de categorie “Aanmoedigingsprijs” van de Gemeente Beek. Op 19 april 2016 won Zwamburg de MKB Limburg prijs met als thema “van winst naar waarde” tijdens een live uitzending op L1.

In 2017 hebben we onze Zwamkar foodtruck gebouwd waarmee we verschillende lokale festivals afgaan om de oesterzwam bitterballen en kroketten te verkopen.

In 2018 is Zwamburg één van de 8 finalisten van de Columbus Trophy, waarvan de winnaar op 8 oktober tijdens de horecavakbeurs BBB Maastricht bekend zal worden gemaakt.

In de zomer van 2018 hebben wij naast de watertoren van Schimmert in de oude werkplaats van Watermaatschappij Limburg onze nieuwe, grotere en duurzamere kwekerij gebouwd. Dit omdat vanaf 2020 de Reus van Schimmert een centraal streekproducten locatie zal worden met het thema ‘Eten en drinken zover je kan kijken’.

In onze nieuwe kwekerij kweken wij hoofdzakelijk oesterzwammen voor onze eigen ontwikkelde producten zoals de Zwambal, Zwamkroket, Oesterzwammen ravioli, BBQ-worst en Oesterzwammen-Spelt-Pasta. Deze producten zijn tot stand gekomen door middel van samenwerkingen met lokale partners.

Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat onze eigen reststromen verwerkt worden te eetbare producten maar ook de reststromen van onze partners.

De Bockhofweg 10
6333 AZ, Schimmert

Maandag 09:00 - 17:00
Dinsdag 09:00 - 17:00
Woensdag 09:00 - 17:00
Donderdag 09:00 - 17:00
Vrijdag 09:00 - 17:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Volg ons op social media