Golfen in het donker en springen alsof je leven ervan afhangt

25 december 2018

Golfen in het donker en springen alsof je leven ervan afhangt

Het aanbod aan indooractiviteiten in Maastricht is sinds dit weekend weer wat groter. Met de opening van het Leisure Centre Brusselse Poort kan men ook in Maastricht terecht voor minigolf in het donker (GlowGolf) en springplezier in een trampolinehal (Space Jump). Beide zaken zijn gevestigd in het oude pand van Praxis aan de Porseleinstraat.

Het was een vertrouwd gezicht in de Porseleinstraat, de straat grenzend aan winkelcentrum Brusselse Poort. Bowlingbaan Brunswick en bouwmarkt Praxis waren jarenlang goede buren van elkaar. Eind 2018 is dit beeld geheel veranderd. In het pand waar vroeger gebowld werd, wordt nu gesport in een nieuwe vestiging van Basic Fit. En waar voorheen bouwmaterialen werden verkocht kan men nu terecht voor het nodige vertier met de komst van GlowGolf en Space Jump. Vaste bezoekers van de Leisure Dome in Kerkrade komen deze namen bekend voor. Want beide zaken hebben ook al een vestiging in de goedlopende clustering van vrije tijdexploitaties tegenover het Roda JC-stadion. Vele Maastrichtenaren sloegen een balletje of maakten een sprongetje in Parkstad. Daar is nu op ingespeeld. Zij hoeven hiervoor de stad niet meer uit.

GlowGolf

Een potje minigolf in het donker, waarbij fluoriserende kleuren de diverse banen, de ene langer of moeilijker dan de ander, oplichten. Eigenaresse Patricia Beekers is in haar nopjes met de nieuwe vestiging van GlowGolf. “Maastricht was voor ons heel interessant, want de stad had redelijk weinig indooractiviteiten. In dat gat springen wij nu. We liggen kort bij de grens, dus ook de Belgen spreken we aan. En ook het luxe vakantiepark Dormio Resort ligt in de buurt. Daar zijn wekelijks 1800 gasten. Waar moeten die gezinnen met slecht weer heen met hun kinderen? Ze kunnen komen golfen!” De GlowGolf-ruimte in Maastricht is groter dan die van in Kerkrade. Er liggen achttien holes en er kunnen om en nabij negentig man tegelijk naar binnen. Het bijbehorende thema is genaamd ‘Around the World’, waarbij je middels het beantwoorden van vragen tevens je kennis over de wereld kunt testen. “Het is een reis langs alle continenten. Zo krijgt het voor kinderen ook een educatief tintje.” Zo is de ene baan opgeleukt met een miniatuurversie van de Toren van Pisa, de Big Ben in Londen komt voorbij en ook het vrijheidsbeeld in New York is indrukwekkend mooi nagemaakt. En als je al die iconische bouwwerken achter de rug hebt door het balletje te putten, kun je zomaar op een baan terecht komen waarin je je waant op Antarctica. Beekers: “Velen denken dat dit alleen onder kinderen leuk is, maar ervaring leert dat juist 65 procent van onze bezoekers volwassenen zijn. Je hebt er bovendien geen kennis en kunde voor nodig om te kunnen spelen. Iedereen kan het en is fanatiek die speelt.”

Space Jump

Van dezelfde ingang als GlowGolf maken ook bezoekers van Space Jump gebruik. Vestigingsmanager Mark Ploemen moet de zaak in goede banen gaan leiden. Hij en zijn team houden een oogje in het zeil over tal van trampolines waarbij bezoekers middels een uur springen of misschien wel langer, het kind in zichzelf naar boven laten komen. “Na twee uur ben je wel echt bekaf”, roept Ploemen direct. Net als bij GlowGolf kampt ook hij bij het trampolinespringen met het vooroordeel dat dit toch vooral voor kinderen bedoeld is. Niets is volgens Ploemen minder waar. “Dit is echt wel populair onder volwassenen. Als je hier binnenkomt, wil men direct even gaan springen. Sommigen zijn een beetje schuchter om hier als volwassene zonder kinderen te komen, maar dan zien ze andere volwassenen hier springen en dan verdwijnt dat gevoel. We zijn populair bij vrijgezellenfeesten en bedrijfsuitjes en niet te vergeten de kinderfeesten.” Er is tevens van alles mogelijk in de hal, met hier en daar andere onderdelen dan in Kerkrade. Bijvoorbeeld een basketbalgedeelte, een ruimte waar men al springend trefbal kan spelen, er is een zogenaamde ‘sweeper’ en uiteraard een vrijspringgedeelte. Ook kan men enkele dagen per week deelnemen aan fitnessworkouts bij ‘Jumping Fitness’. Bovendien is er een ruim horecagedeelte met uitzicht op alle springtoestellen. Ploemen: “We verwachten er veel van. Ik ben ervan overtuigd dat het goed gaat lopen.” Het combineren van beide activiteiten is ook mogelijk: er bestaat een gezamenlijk arrangement waarbij men voor een voordelige prijs kan golfen en springen.