Hoge kostenpost Limburgse horecabedrijven door groot personeelsverloop

11 september 2019

Hoge kostenpost Limburgse horecabedrijven door groot personeelsverloop

In navolging van de rest van Nederland is het personeelsverloop in de Limburgse horeca groot. Het Economisch Bureau van ABN Amro heeft becijferd dat de hieruit voortvloeiende kostenpost op jaarbasis ruim 42.000 euro per horecabedrijf is.

Over heel Nederland gezien levert het verloop van medewerkers – elk jaar zo’n 40 procent – een kostenpost op van ruim 1,4 miljard euro. Dit komt overeen met zo’n 6 procent van de totale omzet in de horeca. Om het verloop terug te dringen, stelt het Economisch Bureau van ABN Amro onder andere voor dat de werkdruk behoorlijk moet worden teruggeschroefd. Met name benoemen de economen de enorme werkdruk van koks. Ook moet er een betere begeleiding komen van nieuwe werknemers in de horeca. Bovendien zouden er meer doorgroeimogelijkheden in de bedrijfstak moeten zijn.

Onnodige paniek
Desgevraagd stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geen specifieke cijfers te hebben over de situatie in Limburg. Wel geeft de belangenvereniging aan dat er inderdaad een jaarlijks verloop van 40 procent is. Maar het bedrag van 42.000 euro schade per bedrijf wil KHN niet onderschrijven. “De kop van ABN Amro is wat KHN betreft overtrokken en zaait onnodig paniek. De publicatie is geschreven ter ondersteuning van de beweging Fairkitchens, geeft ABN Amro aan, welke een initiatief is van o.a. Unilever foodsolutions. We kunnen ons dan ook niet aan de indruk onttrekken dat het eerder profileringsdrang is van beide organisaties en de beweging dan écht nieuws”, stelt een woordvoerster.

afbeelding © iStok
LUDO VAN DENDEREN10 SEPTEMBER 2019