Restaurants koken zoutarm menu voor Nierstichting

06 maart 2020

Restaurants koken zoutarm menu voor Nierstichting

De Nierstichting houdt in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Tijdens deze driedaagse, die van 23 t/m 29 maart gehouden wordt, stellen Nederlandse restaurants -waaronder de Maastrichtse restaurants Rozemarijn en Restaurant Danyel- een zoutarm 3-gangenmenu samen. Dit met als doel om mensen bewuster te maken van hun zoutgebruik. Op jaarbasis eten wij gemiddeld 1 kilo zout te veel. 1,7 miljoen Nederlanders kampen met chronische nierschade, waar niet iedereen zich bewust van is. Zout tast je nieren aan waardoor afvalstoffen niet goed meer worden afgevoerd en je bloeddruk verhoogt.

“We voegen vaak al uit automatisme zout toe aan ons eten voordat we het geproefd hebben. Een goed voorbeeld is het frietje, we doen er al zout op voordat we het in onze mond steken, zonder de smaak van het product zelf op zichzelf te proeven”, aldus chef-kok Jeroen Raes van restaurant Rozemarijn. “Doordat we gewend zijn aan zoveel zout, moeten we steeds meer en meer op ons eten strooien. Terwijl er genoeg andere alternatieven zijn die de smaak versterken zoals bijvoorbeeld zeewier, ingrediënten die van nature al zout bevatten waar bijvoorbeeld bouillon of marinades of sauzen van gemaakt kan worden zonder daar extra zout aan toe te voegen”Tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse serveert Raes een zoutarm driegangenmenu waarin hij zeewier als een van de alternatieven voor zout gebruikt in zijn gerechten om de smaken tot zijn recht te laten komen.