Scholen, horeca en sportclubs dicht tot en met 6 april!

16 maart 2020

Scholen, horeca en sportclubs dicht tot en met 6 april!

Alle scholen en instellingen voor kinderopvang in Nederland gaan tot en met 6 april dicht. Alleen voor kinderen van ouders met vitale beroepen wordt voor opvang gezorgd.

Eindexamenleerlingen krijgen de komende week informatie over wat er voor hen wordt geregeld. Dat heeft minister Arie Slob van Onderwijs zondag bekendgemaakt in een ingelaste persconferentie.

Bekijk hier de lijst van vitale beroepen

Extra onderzoek
Komende weken wordt in Brabant extra onderzoek gedaan naar de besmettingsrisico's van jongeren. De uitkomst daarvan zal bepalend zijn voor eventuele verlenging van de maatregelen na 6 april, aldus minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

Horeca en sportclubs
Ook alle horeca moet dicht, en wel vanaf 18:00 uur zondagavond. De verplichte sluiting duurt eveneens tot en met 6 april, en geldt ook voor sauna- en sportclubs.

Verlenging
De extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn met een week verlengd. Afgelopen woensdag gold nog dat de maatregelen van kracht waren tot en met 31 maart. Dat is nu 6 april geworden. Voor die datum moet duidelijk worden welke maatregelen er na 6 april nog van kracht zijn.

Afstand houden
Het kabinet roept mensen op zich aan de beperkende maatregelen te houden zodat de ziekte zich niet verder kan verspreiden. Als mensen toch de deur uitgaan voor bijvoorbeeld boodschappen, kunnen ze het best anderhalve meter afstand houden tot andere mensen, om persoonlijk contact zoveel mogelijk te beperken.

Niet hamsteren
Verder doet het kabinet nogmaals een oproep aan mensen om vooral niet te hamsteren, omdat dit voor problemen in de supermarkten zorgt. Extra inslaan van onder andere levensmiddelen is ook niet nodig, bezweert het kabinet.

Kentering
Afgelopen woensdag koos het kabinet er nog bewust voor de scholen open te houden, om op die manier zorgmedewerkers en andere hulpverleners in staat te stellen te blijven doorwerken. Achterliggende gedachte was dat kinderen niet tot de kwetsbare groep behoren en de ziekte ook niet snel verspreiden. Maar op dat besluit kwam direct al veel kritiek. Medisch specialisten riepen het kabinet zaterdag op de scholen alsnog te sluiten. Ook het onbegrip over het open laten van horecagelegenheden groeide. Ook daar is het kabinet nu aan tegemoet gekomen.

Premier Mark Rutte spreekt maandag om 19:00 uur het Nederlandse volk toe op tv.

Foto: iStock