Schoonheidssalon bezorgt kankerpatiënten verwenmoment!

03 maart 2020

Schoonheidssalon bezorgt kankerpatiënten verwenmoment!

Schoonheidsspecialiste Monique Montulet maakt dit jaar flink wat uren zonder ervoor betaald te worden. Met haar Cosmetique Pura, een salon aan huis in Daalhof, geeft ze namelijk gratis behandelingen weg aan mensen die te kampen hebben met kanker. Dit als onderdeel van de landelijke actie ‘Geef een Glimlach cadeau’.

Dat er een handvol patiënten bij de salon van Monique terechtkunnen, is inmiddels traditie. Want voor het vierde jaar op rij doet Cosmetique Pura mee. Het gaat om een landelijke actie van Stichting Look Good Feel Better, die voorschrijft dat deelnemers in de maand van wereldkankerdag (4 februari) minimaal vijf verwenmomenten weggeven. Monique, die naar eigen zeggen geen ‘nee’ kan zeggen, heeft echter nu al aan twintig mensen een behandeling beloofd. Het is wellicht geen toeval dat Monique zo vrijgevig is. De 48-jarige heeft zelf ook een medische geschiedenis en weet wat zo’n verwenmoment kan doen met iemand. “Als je beter uitziet, voel je je beter en als je je beter voelt dan zie je er ook beter uit”, is haar stellige mening. Niet zomaar elke schoonheidsspecialist mag kankerpatiënten behandelen. “Daar zit ook een opleiding aan vast. Je moet werken met een merk dat aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bij iemand die nog in de chemo zit, mag je bijvoorbeeld absoluut geen wondjes maken, dus epileren mag dan niet. Daarnaast zijn er bepaalde protocollen waar je je aan moet houden.”

Verhalen

Monique deelt tijdens een behandeling met haar cliënten – en dus lotgenoten – dat ook zij haar portie medische ellende heeft gehad. “Dat levert wel eens kippenvel en tranen in mijn ogen op. Maar ik kan me er uiteindelijk wel goed van afsluiten. Een client heeft er niets aan als ik mee ga brullen. Neemt niet weg dat ook ik soms even stil ben van een verhaal.” Monique zal sowieso één behandeling van de voorgaande jaren nooit vergeten. “Ik had een jongen die uitbehandeld was in de stoel. Ik zeg bij zijn weggaan ‘tot ziens’ en ik schrik van mijn eigen woorden, want realiseerde me dat ik hem waarschijnlijk juist nooit meer zou zien. Hij antwoordde dat ‘ie dat van mij wel kon hebben. Ik krijg er nu nog kippenvel van als ik eraan denk.”

Hoofddoekwikkelen

Cosmetique Pura is de enige Maastrichtse salon die deelneemt aan ‘Geef een Glimlach cadeau’. Monique vertelt dat ze tijdens de verwenmomenten een speciale CD met instrumentale muziek draait. Mochten klanten, wanneer ze in een later stadium genezen zijn, ooit nog eens terugkeren voor een behandeling, draait ze bewust een andere CD, om hen niet weer in die vibe van toen te laten verkeren. Monique is dan wel als schoonheidsspecialiste vooral met de huid bezig, ook op andere manieren van goed uitzien kun je voor tips bij haar terecht. “Ik heb een cursus hoofddoekwikkelen gedaan. Veel mensen die kampen met kanker dragen zo eentje en doen die dan af als ze bij mij komen. Ik vertel ze dan altijd dat ze op een ander moment altijd welkom zijn wanneer ze inspiratie nodig hebben om die doek op een leuke manier om je hoofd te wikkelen.”